Zoeken Contact Colofon Privacy

U bent nu hier:
 Print deze pagina
DVD-animatie 1

Plaatsen totale heupprothese (gecementeerd)
DVD-animatie 2

Plaatsen totale heupprothese (ongecementeerd)

Algemeen

Het is zeer waarschijnlijk dat u deze site bezoekt op zoek naar de voor u meest geschikte heupprothese. Voor uw zoektocht is het belangrijk te weten welke gegevens uw orthopedisch chirurg gebruikt om samen met u voor uw heup de juiste keuze te maken:


Vanuit deze gegevens bepaalt de orthopedisch chirurg wanneer welk type heupprothese het meest geschikt is,

  • met welke wijze van verankeren in het bot (fixatie),
  • het beste passend in uw heup (articulatie),
  • en met welke operatietechniek (chirurgische benadering).


Welk resultaat kunt u verwachten?

Bij heel veel mensen met een heupprothese is hun situatie na de operatie veel beter dan daarvoor. Bij veel van hen is de pijn verdwenen. Maar daarvoor is geen garantie te geven. Een deel van de pijn kan blijven bestaan. Ook de ingreep kan in zeldzame gevallen blijvende pijnklachten geven, bijvoorbeeld door de vorming van littekenweefsel.
Wat u van de ingreep mag verwachten, is voor een groot deel afhankelijk van uw wensen: lange afstanden hardlopen met een heupprothese is voor heel veel mensen niet haalbaar, langeafstandsfietsen wellicht wel.

Zo is ook geen algemeen antwoord te geven op de vraag of u uw beroep kunt blijven uitoefenen. Hierover staat een artikel in Zorg voor beweging Jaarmagazine 2015, pagina 16.

Overigens: naar de (langetermijn)effecten van een heupvervangende operatie doet de orthopedie onderzoek. Voorafgaand aan en een paar keer na de ingreep kunt u een vragenlijst krijgen. Meer informatie hierover leest u hier


Uw persoonlijke situatie
Geen twee mensen zijn aan elkaar gelijk. Geen twee aangedane heupen zijn aan elkaar gelijk. Daarom benadrukken wij nogmaals het belang van de gesprekken tussen u en uw orthopedisch chirurg.
De informatie op deze website kan u bij deze gesprekken helpen: ter voorbereiding en om achteraf zaken na te lezen. Uw orthopedisch chirurg geeft een antwoord op uw vragen en vertaalt de informatie van deze website naar uw persoonlijke situatie.