Zoeken Contact Colofon Privacy

U bent nu hier:
 Print deze pagina

Operaties

DVD-animatie 1

Plaatsen totale heupprothese (gecementeerd)
DVD-animatie 2

Plaatsen totale heupprothese (ongecementeerd)
Hoe gaat de operatie in zijn werk?

Er zijn verschillende chirurgische benaderingen van het heupgewricht. De plaats van de snede (de incisie), en dus van het latere litteken, hangt af van de benadering die uw orthopedisch chirurg gewend is om te doen.

  

Vaak gebruikte benaderingen zijn:

  • posterieur/posterolateraal waarbij de heup vanaf de achterzijde wordt benaderd, onder de bilspier door,
  • (antero)lateraal waarbij de heup vanaf de zijkant van uw bovenbeen wordt benaderd,
  • (direct) anterieur waarbij de heup vanaf de voorzijde van de lies wordt benaderd.

  

De lengte van de snede varieert en is gemiddeld 15 cm. De ontwikkeling is deze te verkorten voor een kleiner litteken. Maar wetenschappelijk onderzoek toont niet overtuigend aan dat de verkorting voordelig is voor de patiënt.

  

Bij een totale heupprothese wordt uw heupgewricht vervangen door enerzijds een kom en anderzijds een kop op een steel. De operatie duurt meestal 45 tot 90 minuten, bij complexere ingrepen kan dit langer zijn.
Na plaatsing van de prothese wordt uw wond gesloten met metalen nietjes, een oplosbare draad in de huid of met niet-oplosbaar hechtmateriaal. De nietjes en het niet-oplosbaar hechtmateriaal laat u na 10-14 dagen verwijderen bij de huisarts of in het ziekenhuis.

  

Soms laat de orthopedisch chirurg een drain achter in de wond. Dat is een slangetje in de heupwond om bloed en wondvocht uit het operatiegebied af te voeren. Meestal wordt zo’n drain na 1 dag weer verwijderd.

  

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Wanneer u voldoende bent hersteld, gaat u terug naar de afdeling.

Wat is een ‘heupprogramma’ zoals ‘joint care’?

Sommige ziekenhuizen werken met een standaard heupprogramma. Een groepje patiënten start in groepsverband met de voorbereidingen op de operatie, krijgt de heupprothese op dezelfde dag geplaatst en doorloopt gezamenlijk de revalidatie in het ziekenhuis.
De deelnemers aan dit programma vinden steun bij elkaar en de duur van de ziekenhuisopname is zo kort mogelijk, 3 tot 5 dagen. Mocht uw situatie een specifieke behandeling vragen, dan kunt u misschien niet aan zo’n heupprogramma deelnemen.

Is antibiotica nodig bij tandheelkundige behandeling van patiënten met een gewrichtsprothese?