Zoeken Contact Colofon Privacy

U bent nu hier:
 Print deze pagina

Revalidatie

DVD-animatie 1

Plaatsen totale heupprothese (gecementeerd)
DVD-animatie 2

Plaatsen totale heupprothese (ongecementeerd)
Waaruit bestaat de revalidatie?

Vaak mag u de dag na de operatie al uit bed. Afhankelijk van het verloop van de operatie en het herstel, de voorkeur van de chirurg en de protocollen in het ziekenhuis, mag u het been met daarin de heupprothese belasten – geheel of gedeeltelijk.
U gaat oefenen met de fysiotherapeut in het ziekenhuis, zodat u met krukken kunt lopen en kunt traplopen.

  

De meeste patiënten gaan na voldoende herstel weer naar huis. Soms is er kortdurend extra zorg nodig in een revalidatie-instelling, verpleeghuis of zorghotel.

  

Als u naar huis gaat, bespreekt de behandelend arts met u of fysiotherapie nodig blijft. Ook maakt u direct een aantal controleafspraken op de polikliniek.

  

U krijgt leefregels mee. Deze sporen u aan lichamelijk actief te worden en te blijven. Ook geven ze aan welke belasting u tijdens de revalidatie moet vermijden om te voorkomen dat de kop van de prothese uit de kom schiet (dat heet: heupluxatie).

  

Gedurende het eerste jaar zal uw chirurg u waarschijnlijk controleren op de poli. De controles na dat eerste jaar zijn afhankelijk van uw leeftijd, het type prothese en uw oorspronkelijke klachten. Ook de richtlijnen van het ziekenhuis spelen hierbij een rol.

  

Los van de geplande controles geldt: als u klachten krijgt, neem dan contact op met uw orthopedisch chirurg.

Komt de fysiotherapeut bij me thuis?

Dit is afhankelijk van de afspraken die u maakt met uw fysiotherapeut. U kunt vooraf bij uw verzekering nagaan of u recht hebt op vergoeding van de kosten.

Wanneer ben ik helemaal pijnvrij?

Bij vrijwel alle mensen met een heupprothese is hun situatie na de operatie veel beter dan daarvoor. Bij veel van hen is de pijn helemaal verdwenen. Maar daarvoor is geen garantie te geven. Een deel van de pijn kan blijven bestaan. Ook de ingreep kan blijvende pijnklachten geven.

Wanneer kan ik weer werken?

Wanneer u weer kunt werken, is afhankelijk van het herstel en van uw werkzaamheden. U overlegt hierover met uw orthopedisch chirurg.

Hoe kan ik mijn sport weer oppakken?

Wanneer u weer kunt sporten, is afhankelijk van het herstel en van uw sport. U overlegt hierover met uw orthopedisch chirurg.